23 augustus 2024
Een opmerkelijke wending in een ongevallenzaak heeft zich na bijna drie jaar afgespeeld in Den Haag. Een Audi A5 Sportback, die in het verleden buiten medeweten van de eigenaresse was verhuurd, was betrokken bij een dramatische frontale aanrijding. De eigenaresse van de auto claimde aanvankelijk dat het voertuig was gestolen, maar blijkt nu niet de grootste schuldige te zijn. Haar ex-vriend komt als de ‘verborgen’ verhuurder naar voren en wordt verantwoordelijk gehouden voor de kosten.
Op de fatale avond van 29 oktober 2021 botste een bestuurder met de Audi tegen een lantaarnpaal en vervolgens tegen een stilstaande wagen, waarbij beide voertuigen aanzienlijke schade opliepen.
De bestuurder had geen rijbewijs en bleek niet de eigenaar van de Audi te zijn. In de daaropvolgende rechtszaak over de schadeafhandeling bleek zijn rol echter minimaal.
Aangifte van diefstal
Vijf dagen na het ongeval deed de eigenaresse een aangifte van diefstal, samen met haar ex-vriend. Ze beweerden dat de auto in Amsterdam was geparkeerd en ineens verdwenen was.
De verzekeraar, Klaverblad, kreeg echter al snel twijfels over deze claim.
Na onafhankelijk onderzoek leek het erop dat de auto niet was gestolen, maar was verhuurd en betrokken bij het ongeluk.
Juridische strijd
Er volgde een juridische strijd tussen de eigenaresse en de verzekeraar, wat resulteerde in een schikking waarbij Klaverblad 20.000 euro aan de eigenaresse betaalde en de auto in bezit nam.
Deze schikking leek de kous af te doen, totdat er enkele maanden later nieuwe informatie naar voren kwam.
Volgens het politieonderzoek was de Audi inderdaad verhuurd via het Snappcar-platform door de ex-vriend van de eigenaresse.
Volgens de verklaring van de bestuurder van de crash had deze de Audi gehuurd van de ex-vriend, die dit zonder medeweten van de eigenaresse had gedaan en het contact via haar account had geregeld.
Deze onthulling leidde tot extra onderzoek door de verzekeraar, die nu stelde dat de claim nooit had mogen worden ingediend. De ex-vriend kwam echter met een bekentenis. Hij gaf toe dat hij de auto had verhuurd zonder het de eigenaresse te vertellen. Zelfs op het moment van aangifte wist de eigenaresse niet van de hoed en de rand.
Voor de rechtbank werd deze situatie opnieuw geëvalueerd. Klaverblad eiste schadevergoeding, terwijl de eigenaresse zich beriep op de eerder gemaakte schikking.
Uitspraak rechter
De rechter oordeelde uiteindelijk in het voordeel van de eigenaresse. Er was onvoldoende bewijs dat zij op de hoogte was van de verhuur van haar auto, en daarom bleef de eerdere schikking intact.
Haar ex-vriend kreeg echter de volle laag. Hij moest niet alleen de schade aan de Audi vergoeden, maar ook de kosten van het verzekeringsonderzoek en de rechtszaak, wat leidde tot een totale schadevergoeding van meer dan € 60.000,-.
Lees hier het gehele vonnis.
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|