Verzekeraars, alsmede lease- en verhuurmaatschappijen, worden jaarlijks geconfronteerd met het fenomeen ‘bewust gereden aanrijdingen’. Deze aanrijdingen worden, vaak in georganiseerd verband, met opzet veroorzaakt of in scène gezet. Met als doel de materiële en/of letselschade claimen bij de verzekeraars.
Toestemming vanuit Platform Mobiliteit
Om deze vorm van criminaliteit aan te pakken heeft VbV een handig analyse-instrument ontwikkeld en voorgelegd aan de schadeverzekeraars. Het Platform Mobiliteit van Verbond van Verzekeraars, waar dit soort nieuwe ontwikkelingen worden besproken, heeft toestemming gegeven aan VbV om het analyse instrument als dienstverlening voor verzekeraars in te zetten om daarmee bewust gereden aanrijdingen te kunnen traceren.
Analyse-instrument interessant voor verzekeraars
Met het analyse-instrument worden in de VbV-Applicatie zoveel mogelijk gegevens van verschillende verzekeraars verzameld. Hierdoor worden steeds meer ‘red flags’ ofwel verdachte signalen in kaart gebracht. Het resultaat hiervan wordt gerapporteerd aan de betreffende verzekeraar(s), wat als uitgangspunt kan dienen voor een (nader) toedracht- of strafrechtelijk onderzoek.
Hoe kunnen verzekeraars hieraan deelnemen?
Een groot aantal verzekeraars hebben al aangegeven interesse te hebben en willen gebruik maken van het analyse-instrument. Om verzekeringscriminaliteit effectief aan te pakken is het belangrijk dat verzekeraars hier collectief aan deelnemen. Het VbV is in juni gestart om iedere verzekeraar te informeren hoe zij kunnen deelnemen.
Mocht je vragen hebben over het analyse-instrument of over deelname, stuur dan een email naar communicatie@stichtingvbv.nl.
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|