Het onderzoek ‘Nieuwe tijden – Bijdrage van het bedrijfsleven aan de publieke opsporing’ laat zien dat samenwerking tussen opsporingsdiensten en private bedrijven steeds meer voorkomt. Deze samenwerking kan bijdragen aan effectievere misdaadbestrijding, maar roept ook vragen op over het gebruik van deze vergaarde informatie door niet opsporingsambtenaren.
Het onderzoek, uitgevoerd door Bureau Bervoets in opdracht van Politie & Wetenschap, benadrukt het belang van richtlijnen en uitgangspunten voor deze samenwerking. Het noemt voorbeelden waarbij de recherche en het bedrijfsleven succesvol samenwerken.
Het VbV heeft meegewerkt aan het interview en speelt (namens alle Nederlandse schadeverzekeraars) hierin een prominente rol door kennis en informatie te delen ter ondersteuning van de opsporing.
De politie wordt aangemoedigd om meer vanuit kansen te denken en ook samenwerkingen aan te gaan met private partijen in de opsporing. Het is belangrijk dat er duidelijke afspraken en richtlijnen zijn om de integriteit en rechtmatigheid van het opsporingsproces te waarborgen. Met inzet van kennis en informatie van private partijen kan de opsporing versterkt worden en kunnen misdrijven sneller worden opgelost.
De samenwerking tussen opsporingsdiensten en het bedrijfsleven markeert een nieuwe ontwikkeling in de strijd tegen criminaliteit. Door gezamenlijk op te trekken en informatie uit te wisselen, kunnen we samen de veiligheid in onze samenleving vergroten.
Download hier de publicatie van Bureau Bervoets, waarin dieper wordt ingegaan op de resultaten van het onderzoek.
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|