Is jouw voertuig, vaartuig of werkmaterieel gestolen?

Stichting VbV

In 2022 werden ruim 5.975 personenvoertuigen en 1.700 motorfietsen gestolen in Nederland. Criminelen gebruiken de modernste technieken om voertuigen te stelen. Deze worden vervolgens compleet of in afzonderlijke onderdelen te koop aangeboden. Dit laatste wordt strip & split genoemd en zorgt ervoor dat de tijd om een voertuig terug te vinden steeds korter wordt. Voor criminelen is dit een lucratieve handel, omdat auto-onderdelen relatief eenvoudig en snel te verkopen zijn.

Beveiliging

Om de schadelast te beperken, en daarmee premies betaalbaar te houden, geven verzekeraars prioriteit aan diefstalpreventie van jouw werkmaterieel. Een College van Deskundigen, bestaande uit experts vanuit het verzekeringswezen, overheid en brancheorganisaties, ontwikkelde een Keurmerk Voertuigbeveiliging.

Overdracht Keurmerk Voertuigbeveiliging

Per 1 april 2019 heeft het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) de eigendomsrechten van het VbV – SCM Keurmerk Voertuigbeveiliging overgedragen aan het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Kiwa-SCM blijft verantwoordelijk voor de uitvoering. Het keurmerk gaat verder onder de naam Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging.

De overname van het keurmerk is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een Commissie van Belanghebbenden. Hierin zijn onder andere afnemers, leveranciers, verzekeraars en de certificatie-instelling vertegenwoordigd.

Per 1 juli 2019 worden de eisen van het keurmerk aangescherpt om diefstal via ‘slimme’ autosleutels te voorkomen. Vanaf die datum wordt het keurmerk uitsluitend toegekend aan voertuigen met een beveiligingssysteem dat bestand is tegen relay attack. Uiterlijk 1 juni publiceert het CCV de nieuwe eisen op haar website. Op 1 januari 2020 volgt een volledige inhoudelijke herziening van het keurmerk.

Meer weten over het Keurmerk Voertuigbeveiliging?

Bij vragen over het keurmerk en goedgekeurde beveilingsproducten kan worden gemaild naar voertuigbeveiliging@hetccv.nl of kijk op www.hetccv.nl.