Wat te doen bij transport- of ladingdiefstal

Een enorme schadelast

Ladingdiefstal kost het bedrijfsleven jaarlijks circa € 350 miljoen. Een enorme schadelast voor bedrijven en verzekeraars en een grote stressfactor voor de betrokken chauffeur. Criminaliteit in de transport- en logistieke sector is al jaren een groot probleem in Nederland en de rest van Europa. Transport gerelateerde criminaliteit bestaat niet alleen uit ladingdiefstal, maar ook uit diefstal van voertuigen, brandstof en voertuigonderdelen, tankpasfraude, vandalisme en ondermijnende criminaliteit, waarbij criminelen de logistieke keten misbruiken.

Wat te doen bij diefstal?

In Nederland

Is uw vrachtwagen gestolen. Dan kunt u uitsluitend telefonisch aangifte doen. U meldt de diefstal bij het Landelijk Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV). Het loket is op alle dagen bereikbaar van 07.00 tot 23.00 uur via (088) 00 87 444 (tegen belkosten).
Na 23.00 uur wordt u te woord gestaan door een medewerker van de politie in Driebergen. Deze medewerker neemt de melding aan en signaleert het voertuig. Hierna wordt de melding / signalering doorgemaild naar het AGV, waarna in de loop van de dag uw melding in behandeling wordt genomen voor het opnemen van de aangifte.

Bel zo snel mogelijk, dit vergroot de kans op terugvinden! Houd (zo mogelijk) uw rijbewijs, kentekenbewijs, meldcode (dit zijn de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer) en uw verzekeringspapieren bij de hand. Met één telefoontje staat uw vrachtwagen binnen 2 uur na diefstal melding zowel nationaal als internationaal gesignaleerd.

In het buitenland

Doe direct aangifte bij de politie in de plaats waar uw vrachtwagen is gestolen. Dat is belangrijk, omdat uw voertuig daar misschien nog in de buurt is. Ook wordt de diefstal dan direct internationaal bekendgemaakt. Bewaar de aangifte goed. Die heeft u nodig, omdat u de diefstal ook in Nederland moet melden. Dat doet u meteen als u terug bent bij het Landelijk Aangifteloket Gestolen Voertuigen, op alle dagen bereikbaar van 07.00 tot 23.00 uur via (088) 00 87 444 (tegen belkosten). U scant de buitenlandse aangifte en mailt die naar agv@liv.nl. Het aangifteloket informeert de politie en de RDW over de diefstal. Is het niet mogelijk om aangifte te doen in het buitenland, dan kunt u na terugkeer in Nederland eveneens contact opnemen met het Aangifteloket (088) 00 87 444.

Wat te doen bij ladingdiefstal?

Aangifte doen is zowel voor het opsporen van verdachten als voor het terugdringen van het aantal diefstallen belangrijk.  Om transportcriminaliteit te bestrijden kunnen chauffeurs 24/7 per week ladingdiefstal melden bij de lokale politie-eenheden., waarna een afspraak voor het doen van de aangifte gemaakt zal worden.

Veilige gecertificeerde parkeerplaatsen

De certificering van de Nederlandse parkeerplaatsen in het kader van het Europese LABEL-project was in het verleden bij VbV belegd. Na de pilot bleek er weinig interesse bij parkeerplaatsbeheerders voor her-certificatie. Inmiddels is de Transported Assets Protection Association (TAPA) een internationale certificering van parkeerplaatsen gestart, gecoördineerd vanuit de UK. Meer informatie hierover is te vinden op de website van TAPA.

Preventietips

Bij iedere stop (kort en lang)
  • De vrachtwagen zo parkeren dat direct wegrijden of stelen van de lading niet mogelijk is.
  • Laat de vrachtwagen nooit onbeheerd achter of houd zicht op de vrachtwagen.
  • Persoonlijke spullen en apparatuur bij u houden.
  • Documenten aangaande lading en voertuig meenemen.
  • Schakel het alarmsysteem in.
  • Laat nooit contactsleutels in het voertuig achter.
  • Controleer de uiterlijke staat van de vrachtwagen op beschadigingen en afwijkingen.
  • Let op zich opvallend gedragende personen.
Bij het laden en het lossen
  • Begin direct met het laden en lossen.
  • Bij wijzigingen van de verstrekte vervoersopdracht afstemmen met de thuisbasis (planning), zij kunnen nadere instructies vragen bij de opdrachtgever.
  • Indien het moment van aankomst ongunstig valt (grotere kans op diefstal) las dan een pauze in op een veilige parkeerplaats.
  • Wees alert op nepagenten.
  • Neem nooit lifters mee.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van veilige parkeerplaatsen.
  • Spreek nooit over de aard van de goederen die u vervoert.
Kaart preventietips

Download de preventietipkaart van de Overheid en het bedrijfsleven in hun strijd tegen transportcriminaliteit.