Algemeen

Om de schadelast te beperken, en daarmee premies betaalbaar te houden, geven verzekeraars prioriteit aan diefstalpreventie van uw voertuig. Een College van Deskundigen, bestaande uit experts vanuit het verzekeringswezen, overheid en brancheorganisaties, ontwikkelde een Keurmerk Voertuigbeveiliging. Het VbV beheert dit Keurmerk. Meer informatie hierover kunt u vinden in het linkermenu onder het subkopje 'Keurmerk' of klik hier.


Vernieuwing Keurmerk

Professionele bendes slagen er steeds vaker in om (standaard) beveiliging van voertuigen te analyseren en binnen korte tijd na marktintroductie te doorbreken.
Het is dan ook niet meer de vraag of, maar vooral wanneer de beveiliging van een bepaald model auto wordt gekraakt.

Daarom is er een belangrijke vernieuwing doorgevoerd binnen het Keurmerk voor Voertuigbeveiliging. Tenslotte moeten de verzekeraars en de consument ook in de toekomst kunnen blijven vertrouwen op de effectiviteit van de VbV - SCM goedgekeurde beveiligingssystemen.

Welke onderdelen zijn vernieuwd?

1. Eigen autorisatie startonderbrekers en alarmsystemen (voor after market systemen)
Met een aparte 'eigen' autorisatie van de startonderbrekers of alarmsysteem is het voor de autodief niet meer mogelijk om van buitenaf het informatienetwerk van de auto te bereiken of het signaal van de handzender te verlengen. Hiermee wordt voorkomen dat ze eenvoudig de auto mee kunnen nemen.

2. Jamming detectie bij volgsystemen
Jamming is het verstoren van de communicatie, waardoor het volgsysteem de positie niet meer kan doorgeven aan de meldkamer na diefstal.

Als de crimineel toch een jammer gebruikt zal een extra blokkering worden ingeschakeld, waardoor herstarten van de auto niet meer mogelijk is.

3. Zelflerend Keurmerk ( voor af-fabriek systemen)
Wanneer het beveiligingssysteem gekraakt wordt dan heeft de fabrikant drie maanden de tijd om maatregelen te nemen, voordat de goedkeuring wordt ingetrokken.

4. Terugvindsystemen
De functie van een terugvindsysteem is het terugvinden van het voertuig als deze is gestolen. Belangrijkste verschil met de voertuigsystemen is dat voor deze laatste zeer gedetailleerd is vastgelegd op welke wijze het systeem dient te zijn opgebouwd / te functioneren, inclusief bijvoorbeeld de recent toegevoegde functie van jammingdetectie. Voor de terugvindsystemen zijn de gestelde eisen niet langer technisch inhoudelijk, maar juist voornamelijk functioneel.

Soorten beveiliging

In onderstaand overzicht zijn de verschillende beveiligingsklassen per voertuigsoort opgenomen, met daarbij een korte beschrijving van de werking van de betreffende beveiligingsklasse. Daarnaast is een door het eerder genoemde College van Deskundigen opgesteld beveiligingsadvies opgenomen wat de verzekeraar (en voertuigeigenaar) kan hanteren bij haar keuze welke beveiligingsmiddelen in te zetten bij welk risico.

Klik hier voor het overzicht.

Periodieke controle

Voor de certificaten die zijn afgegeven voor personenvoertuigen geldt dat deze 36 maanden geldig zijn. Als de ingebouwde systemen drie jaar oud zijn, is een periodieke controle door een erkend inbouwbedrijf noodzakelijk om de geldigheidsduur van het certificaat met telkens 12 maanden te verlengen.
Als de periodieke controle niet wordt uitgevoerd, vervalt de geldigheid van het certificaat. Voor de eigenaar van de auto kan dit betekenen dat de verzekeraar geen schade vergoedt bij een eventuele diefstal.

Regelingen

Informatie over de regelingen die onder licentie worden uitgevoerd kunt u vinden in het linkermenu onder het kopje 'Regelingen' of klik hier. Daar vindt u de erkenningsregeling voor inbouwbedrijven, lijst met vakbekwaamheidsdiploma's, geldende inbouwvoorschriften, verschillende reglementen en het beoordelingsdocument.

 

Producten

Goedgekeurde beveiligingssytemen, werking en waarvoor het meest geschikt.

Voertuigen: Elk voertuig is op een aantal manieren te beveiligen tegen diefstal of inbraak. Als u een VbV-SCM goedgekeurd systeem laat monteren heeft u de zekerheid dat u een gecertificeerd en kwalitatief goede beveiliging heeft gekocht, die herkenbaar zijn aan het 3-hoekige keurmerk. Zie: http://www.kiwa.nl/scm/

Tweewielers: Het ART keurmerk is het keurmerk van mechanische sloten voor Tweewielers. Zie: http://www.stichtingart.nl

 

Logo ART nieuw VbV keurmerk voertuigbeveiliging

Wilt u weten of uw beveiligingssysteem goedgekeurd is door Kiwa? Klik dan hier .

Wilt u weten welke inbouwbedrijven een erkenning hebben? Klik dan hier.

Wilt u weten of een bepaald voertuig voorzien is van een goedgekeurd beveiligingssysteem? Klik dan hier.