Om diefstal van jouw e-bike te voorkomen, geven we eenvoudige, maar effectieve preventietips om toe te passen. Hiermee maak je het fietsendieven lastig en verklein je het risico op diefstal van jouw e-bike aanzienlijk.
Tip 1: Zet je e-bike ergens aan vast
Misschien een open deur, maar zet je e-bike altijd goed vast. Bijvoorbeeld in een bewaakte fietsenstalling of aan een hek, boom, of lantaarnpaal. Ook als je haast hebt of de e-bike maar heel even achterlaat om boodschappen te doen. Stations en straten zijn niet voor niets de populairste plekken voor dieven. Juist doordat je de e-bike hier vaak maar heel even achterlaat en dan minder goed vast zet.
Tip 2: Gebruik een extra slot
Zet je e-bike altijd met twee sloten vast. Een vast ringslot én een kettingslot. Zorg ervoor dat het kettingslot door zowel het frame als het voorwiel gaat, en bevestig het aan een vast object, zoals een fietsenrek. Dieven willen snel hun slag slaan. Als ze meer sloten zien, zullen ze sneller doorlopen naar een makkelijker slachtoffer.
Tip 3: Kies voor een gecertificeerd slot
Gebruik goede sloten voor hoogwaardige kwaliteit. Onder andere sloten met het ART 2 keurmerk of hoger zijn uitgebreid getest op diefstalbestendigheid. Een vast ringslot dat bestand is tegen een powerkey bestaat nog niet. Daarom is het gebruik van een tweede (of derde) slot belangrijk. En om aanspraak te maken of schadevergoeding bij diefstal is een goed gekeurd fietsslot vrijwel altijd een vereiste.
Zet je e-bike dus altijd op slot met een ART goedgekeurd slot. Gebruik daarnaast altijd een tweede ART slot waarmee je de tweewieler vast maakt aan de ‘vaste wereld’.
Tip 4: Zet je e-bike in het zicht
Dieven worden niet graag gezien. Kies daarom altijd voor een bewaakte fietsenstalling als die er is. Deze biedt extra bescherming en verhoogt de kans dat dieven worden afgeschrikt. Lukt dit niet, zet je e-bike dan op een goed verlichte plek en in drukke gebieden.
Tip 5: pas op je accessoires
Ook als je e-bike zelf goed stevig vast staat, kunnen dieven bijvoorbeeld losse onderdelen of accessoires stelen. Denk aan je navigatie-display of een accu die niets is ingebouwd. Die onderdelen worden veel gestolen. Neem daarom altijd je losse accessoires mee als je je e-bike achterlaat.
Tip 6: Registreer je e-bike
De kans is groter dat je je e-bike na diefstal terugkrijgt, als je hem tijdens de aangifte bij de politie goed kun omschrijven. Vanuit Stop Heling is een handige app gemaakt, waarin je (foto’s) van het merk, model en framenummer kunt registreren. Je gegevens worden alleen op je eigen telefoon opgeslagen, dus ze gaan niet naar een centrale database.
Tip 7: Doe altijd aangifte
Is je e-bike toch gestolen? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Dat kan online of op een politiebureau. Dat helpt om de e-bike terug te vinden en de daders op te sporen.
Tip 8: Gebruik een track & trace zender
Zorg dat je weet waar je e-bike is, ook als die is gestolen. Door slimme fietssloten met ingebouwde alarmsystemen of GPS-trackers hebben dieven vaak maak kort plezier van jouw e-bike. Deze slimme sloten kunnen je waarschuwen bij pogingen tot diefstal en helpen bij het vinden van je e-bike als die gestolen is.
Tip 9: verzeker je e-bike
Weet je zeker dat je e-bike lekker staat en is de dief je toch te slim af? Met een verzekering voorkom je narigheid achteraf. Als je kunt aantonen dat je je e-bike goed op slot hebt gezet met gecertificeerde sloten, krijg je de e-bike vaak vergoed. Toch een fijn idee!
Bron: STAAT-E-LEKKER
Contact
De VbV-helpdesk is te bereiken op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur.
Bel 055 – 741 00 01helpdesk@stichtingvbv.nl
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|