Werk- en landbouwmaterieel beveiligen

Hoe kan ik mijn werk- en landbouwmaterieel beveiligen tegen diefstal?

Om diefstal te voorkomen, adviseren wij je om jouw werk- en landbouwmateriaal te beveiligen met een extra CCV goedgekeurd beveiligingssysteem. Met een investering in een extra CCV goedgekeurd beveiligingssysteem maak je het criminelen lastig en verklein je het risico op diefstal aanzienlijk.

Oranje driehoekige sticker: een sterk signaal tegen criminelen

Werk- en landbouwmateriaal voorzien van deze goedgekeurde beveiligingssystemen (bijvoorbeeld alarm- of volgsysteem) krijgen een oranje driehoekige sticker op de achterruit. Een herkenbaar teken in de strijd tegen criminelen.

Meer weten over het Keurmerk Voertuigbeveiliging?

Bij vragen over het keurmerk en goedgekeurde beveiligingsproducten kan worden gemaild naar voertuigbeveiliging@hetccv.nl of kijk op www.hetccv.nl.

Preventietips

Wat kun je doen om diefstal te voorkomen?
  • Zet als het kan jouw werk- en landbouwmaterieel in een afgesloten ruimte of op een afgesloten terrein.
  • Gebruik je jouw tractor niet, neem dan de contactsleutel eruit. Zet hydraulische machines in ‘ruststand’. Je verkleint hiermee niet alleen de kans op diefstal, maar voorkomt ook dat onbevoegden of kinderen het materieel kunnen starten.
  • Installeer schijnwerpers met bewegingsmelders. Licht schrikt dieven af.
  • Staat de machine op een oprijwagen voor transport? Beveilig de oprijwagen dan met een wielklem of een deugdelijk disselslot.
  • Breng een diefstalbeveiliging aan op jouw werk- en landbouwmaterieel. Kijk voor meer informatie op www.hetccv.nl/voertuigbeveiliging.nl.
  • Bewaar de sleutels op een veilige plek in huis of op uw bedrijf.
Wat kun je doen om jouw werk- en landbouwmaterieel na diefstal sneller op te sporen?
  • Noteer de chassisnummers van jouw werkmaterieel.
  • Breng uiterlijke kenmerken aan op jouw voertuig, zoals naamplaten en lassen op de balken. Bij het wegslijpen van deze kenmerken blijft altijd een herkenbaar ‘litteken’ achter.
  • Graveer het chassisnummer of framenummer, gecombineerd met de letters NL, in minimaal 4 vaste ruiten of op minimaal 4 andere plaatsen in het werktuig.
  • Breng een track & trace-systeem aan op jouw kostbare materieel.

Identificatiegids werkmaterieel

Om het de politie makkelijker te maken hebben wij samen met brancheorganisatie BMWT een Identificatiegids Werkmaterieel uitgebracht. De gids geeft informatie over de problematiek rondom diefstal van werkmaterieel. Daarnaast biedt het technische kennis, onderbouwd met tekeningen waar het identificatienummer zich bevindt, die nodig is om een identiteitsonderzoek in te stellen. Met het identificatienummer kan men controleren of het object van diefstal afkomstig is.