Diefstal bromfiets, scooter of speed-pedelec

Meld diefstal online via VbV en doe aangifte bij de politie!

In 2021 werden ruim 10.000 bromfietsen en/of scooters gestolen in Nederland. Een gemakkelijk en populair doelwit voor criminelen, omdat ze vrij eenvoudig zijn mee te nemen op een aanhangwagen of in een busje. De bromfietsen/scooters komen geheel of in onderdelen op de tweedehands markt terecht. Voor criminelen is dit een lucratieve handel, omdat bromfiets/scooters of onderdelen relatief eenvoudig en snel te verkopen zijn.

Wat te doen bij diefstal?

Diefstal van uw bromfiets, scooter, speed-pedelec of scootmobiel ( met kentekenbewijs met een constructiesnelheid van 45 km p/uur) kan uitsluitend online bij VbV gemeld worden.

Voor een scootmobiel (zonder kentekenbewijs) met een constructiesnelheid van 25 km p/uur kan alleen aangifte gedaan worden bij de politie.

Zorg ervoor dat u uw kenteken en de meldcode bij de hand heeft. Klik op onderstaande button om de diefstal van uw voertuig direct te registreren. Uw voertuig wordt dan ook direct in het opsporingssysteem van de politie geregistreerd met een tijdelijk vermissingssignaal. Dit signaal blijft twee weken op uw voertuig staan. De opsporingsinstanties kunnen zo sneller starten met de opsporing. Dit vergroot de kans op terugvinden aanzienlijk!

Diefstalmelding

Diefstal melden bij uw verzekeraar

Stel uw verzekeraar op de hoogte, ook als u niet tegen diefstal verzekerd bent.

Aangifte bij de politie

Om het definitieve diefstalsignaal op uw voertuig te plaatsen dient u aangifte te doen bij de politie via www.politie.nl. U heeft daarvoor uw kenteken en uw DigiD nodig. Als u geen DigiD heeft dan kunt u dat aanvragen via www.DigiD.nl. Pas als u aangifte heeft gedaan bij de politie bent u niet meer aansprakelijk voor uw voertuig en stoppen uw verplichtingen naar de RDW.

Zolang uw voertuig is gestolen, bent u niet aansprakelijk voor de verplichtingen die bij het voertuig horen, zoals bijvoorbeeld de WA-verzekering.

Zolang uw voertuig is gestolen, bent u niet aansprakelijk voor de verplichtingen die bij het voertuig horen. Zoals bijvoorbeeld uw WA-verzekering.

Preventietips

Maak het dieven lastig en beveilig uw bromfiets, scooter of speed-pedelec!
Lees meer tips hier
  • Parkeer uw bromfiets, scooter of speed-pedelec zoveel mogelijk binnen.
  • Kan dat niet, kies dan voor een goed verlichte parkeerplaats.
  • Zet deze altijd goed op slot, ook binnen.
  • Gebruik een ART goedgekeurd slot (met minimaal 3***).
  • Bevestig uw bromfiets, scooter of speed-pedelec (indien mogelijk) aan een object dat verbonden is met de ‘vaste wereld’ (zoals een muur- vloeranker, hek of lantaarnpaal).
  • Geef uw bromfiets, scooter of speed-pedelec unieke kenmerken mee. Graveer bijv. het kenteken in het frame.
  • Laat uw kentekenplaat extra goed vastzetten door bijv. te verlijmen of te popnagelen.
  • Beveilig uw bromfiets, scooter of speed-pedelec met een CCV goedgekeurd volgsysteem.

Overige vragen?

Neem dan contact op met de VbV-helpdesk telefoonnummer (055) 741 00 01.
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.