Diefstal voorkomen

Keurmerk Voertuigbeveiliging

Verzekeraars vinden het belangrijk om diefstal van jouw voertuig tegen te gaan. Zij ontwikkelden samen met brancheorganisaties en overheid het Keurmerk Voertuigbeveiliging. Het keurmerk staat voor kwaliteit van de ingebouwde beveiliging door inbouwbedrijven. Denk bijvoorbeeld aan alarmsystemen of voertuigvolgsystemen, die door een erkend certificatie-instelling wordt beoordeeld.

Keurmerk Voertuigbeveiliging

Sinds 1 april 2019 heeft VbV de eigendomsrechten van het Keurmerk overgedragen aan het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De certificatie-instelling KIWA-SCM blijft verantwoordelijk voor de uitvoering. Het keurmerk gaat verder onder de naam Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging.

De overname van het keurmerk is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een Commissie van Belanghebbenden. Vertegenwoordigd door afnemers, leveranciers, verzekeraars en de certificatie-instelling.

Eisen keurmerk aangescherpt

Per 1 juli 2019 zijn de eisen van het keurmerk aangescherpt om diefstal via ‘slimme’ autosleutels te voorkomen. Vanaf die datum wordt het keurmerk uitsluitend toegekend aan voertuigen met een beveiligingssysteem dat bestand is tegen relay-attack. Op 1 januari 2020 volgt een volledige inhoudelijke herziening van het keurmerk. Bij een relay-attack wordt het signaal van de ‘slimme’ autosleutel op afstand gekopieerd en verlengd. De sleutel kan bijvoorbeeld binnen in huis liggen. Het zwakke signaal wordt opgevangen en door criminelen versterkt naar de auto gestuurd. Deze gaat open en kan starten met de knop. Een relay-attack kan binnen vijf seconden plaatsvinden.

Meer weten over het Keurmerk Voertuigbeveiliging?

Bij vragen over het keurmerk en goedgekeurde beveilingsproducten kan worden gemaild naar voertuigbeveiliging@hetccv.nl of kijk op www.hetccv.nl.