Samen dragen wij bij aan een veiliger Nederland
Het VbV werkt samen met verschillende publieke en private partijen om voertuigcriminaliteit te bestrijden en fraude binnen de auto-industrie aan te pakken. Het VbV speelt hierin een centrale rol. Deze samenwerkingen zijn essentieel om voertuigcriminaliteit effectief te bestrijden.
College van Advies
Het VbV wordt geadviseerd door het College van Advies (vertegenwoordig door het Verbond van Verzekeraars en een aantal verzekeraars). Hier worden nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voertuigcriminaliteit en de aanpak ervan besproken.
College van Schadevoertuigen
Het VbV wordt geadviseerd door het College van Deskundigen Schadevoertuigen (met vertegenwoordigers van NIVRE, Stiba, VNA, VSV en OSVN) over een gecontroleerde afwikkeling van verkoop of demontage van schadevoertuigen. Met als doel het bestrijden van criminaliteit en fraude binnen de kaders van de Bedrijfsregeling 16 van het Verbond van Verzekeraars.
Het CCV
Het VbV werkt op preventiegebied samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Gezamenlijk stimuleren zij het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging en de implementatie van het innovatieve diefstalrisicomodel. Zo dragen zij samen bij aan de aanpak van voertuigcriminaliteit en het in kaart brengen van de totale schadelast door autodiefstal.
Kiwa-SCM
Kiwa-SCM en VbV werken met behulp van een datakoppeling samen aan het terugvinden van gestolen voertuigen. Daarnaast controleren zij of deze voertuigen zijn uitgerust met een beveiligingssysteem met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging.
Politie
Het VbV en fabrikanten van voertuigen stellen samen met de politie lokmiddelen, zoals bijvoorbeeld scooters, ter beschikking om diefstal en heling tegen te gaan.
Een convenant tussen VbV en de politie maakt het bebakenen van verdachte gestolen voertuigen mogelijk. Hierbij kan de politie via VbV een verzekeringsdekking aanvragen voor het bebakende voertuig. Het doel van deze samenwerking is om de heterdaadkracht en de kans op het verhalen van schade op daders te vergroten.
Gemeenten
Het VbV biedt ondersteuning aan politie en gemeenten bij integrale controles bij automotive-gerelateerde bedrijven om de originele identiteit van voertuigen en onderdelen vast te stellen.
Internationale publiek – private samenwerking
Voertuigcriminaliteit is een internationaal fenomeen, waarbij VbV ook internationaal de collectieve belangen van de Nederlandse schadeverzekeraars en andere rechthebbenden behartigt.
Zo is VbV bijvoorbeeld het Nederlandse aanspreekpunt binnen de International Convention of the Recovery of Stolen Vehicles (ICRV) en daarmee het verzekeringscontact voor de uitwisseling van informatie over gestolen en total loss verklaarde voertuigen.
Daarnaast werkt VbV nauw samen met Bureau Sirene en Interpol bij in buitenland aangetroffen Nederlandse voertuigen.
Hiermee zijn wij het aanspreekpunt voor informatie of advies over het terughalen en vrijwaren van Nederlandse voertuigen die in het buitenland zijn aangetroffen en van buitenlandse voertuigen die in Nederland worden aangetroffen.