Zoals eerder aangekondigd is VbV in januari gestart met het bezoeken van opkopers met een BR16 erkenning. De start is gemaakt bij de demontagebedrijven, waarvoor een programma is opgesteld met de focus op een controle van de daadwerkelijke sloop van het voertuig.
Voorbereiding controle
Ter voorbereiding op het auditbezoek heeft de auditor via de VbVApplicatie een overzicht gemaakt van de door de opkoper gekochte demontagevoertuigen in 2023. Vervolgens is gecontroleerd of deze voertuigen in het RDW Kentekenregister staan geregistreerd met de status ‘gesloopt’.
Steekproef
Het bezoek bestaat uit een rondgang door het bedrijf langs alle van toepassing zijnde processen en een dossiercontrole. Eerst worden steekproefsgewijs worden een aantal dossiers geselecteerd waarvan het dossier moet worden getoond. Hierbij kijkt de auditor naar het vrijwaren van het voertuig, het afgeven van de sloopverklaring, het leesbaar doorhalen van het VIN en het bewijs van demontage.
De dossiers van voertuigen die nog niet de status ‘gesloopt’ hebben worden 100% gecontroleerd. Voor elke dossier was een verklaring waarbij het grootste deel nog niet kon worden gevrijwaard, omdat er nog een verstrekkingsvoorbehoud van toepassing is. Uit de praktijk blijkt dat het lang kan duren voordat een voertuig, waarop een verstrekkingsvoorbehoud geplaatst is, daadwerkelijk kan worden opgenomen in ORAD en gedemonteerd kan worden.
Positief ontvangen
De bezochte demontagebedrijven hebben alle medewerking verleend en stonden zeer positief tegenover het bezoek. Met deze toetsing kunnen bedrijven samen met VbV hun bedrijfsproces, in het kader van een verantwoorde afwikkeling van schadevoertuigen, optimaliseren.
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|