Na realisatie van een real-time koppeling tussen het RDW-Kentekenregister en de VbV-applicatie (VbVApp) kunnen verzekeraars nu direct controleren of een voertuig al dan niet als gestolen staat geregistreerd. Voorheen werden de mutaties in de batch verwerkt en waren deze pas op de eerstvolgende werkdag zichtbaar. Aan die situatie is nu een eind gekomen. Met de real-time koppeling is het nu voor iedere verzekeraar snel inzichtelijk wat de status van een voertuig is ten aanzien van de diefstal. Hiervoor hoeft niet langer de website van RDW geraadpleegd te worden.
Hoe werkt het signaleren precies?
Een diefstalsignaal kan uitsluitend geplaatst worden door de politie. Wanneer er aangifte wordt gedaan via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV) wordt direct bij de aangifte het diefstalsignaal (A87) geplaatst. Dit geldt ook in de gevallen waarbij de gedupeerde aangifte doet op een politiebureau.
Diefstal van een bromfiets, scooter, scootmobiel of speed-pedelec (met kentekenbewijs en een constructiesnelheid van 45 km p/uur) kan uitsluitend online bij VbV gemeld worden.
Vervolgens moet de melder nog wel aangifte doen bij de politie, al dan niet online. Pas dan wordt een diefstalsignaal op het voertuig geplaatst.
Voor een scootmobiel (zonder kentekenbewijs – met een constructiesnelheid van 25 km p/uur) kan alleen aangifte gedaan worden bij de politie. In alle gevallen wordt het diefstalsignaal door de politie geplaatst.
Aangifte gedaan maar geen diefstalsignaal geplaatst?
In het geval de melder aangifte heeft gedaan, maar er nog geen diefstalsignaal door de politie is geplaatst, kan er contact worden opgenomen met de VbV-helpdesk via (055) 741 00 01 of door een mail te sturen naar helpdesk@stichtingvbv.nl.
Hoe werkt het af-signaleren precies?
Net zoals voor het signaleren, geldt ook voor het af-signaleren dat uitsluitend de politie een mutatie kan doorvoeren in het Kentekenregister als een voertuig terug is van diefstal.
Wanneer er nog een diefstalsignaal staat op een teruggevonden voertuig, neem dan contact op met de VbV helpdesk. Er wordt dan contact opgenomen met de politie met het verzoek het voertuig af te signaleren..
Mutaties direct zichtbaar in het diefstaldossier
Door de real-time koppeling is een mutatie direct zichtbaar. Wanneer de politie een bericht van afmelding stuurt naar VbV met aanvullende informatie over de verblijfplaats, verwerkt VbV deze in het diefstaldossier.
Zo is het ook voor de verzekeraar bekend waar het voertuig zich bevindt.
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|