Diefstal auto, motor, aanhanger of caravan

Voertuig- en onderdelen zijn een populair doelwit

In 2020 werden ruim 6.000 personenvoertuigen en 1.600 motorfietsen gestolen in Nederland. Criminelen gebruiken de modernste technieken om voertuigen te stelen. Deze worden vervolgens compleet of in afzonderlijke onderdelen te koop aangeboden. Dit zorgt ervoor dat de tijd om een voertuig terug te vinden steeds korter wordt. Voor criminelen is dit een lucratieve handel, omdat auto-onderdelen relatief eenvoudig en snel te verkopen zijn.

Wat te doen bij diefstal?

Bel het gezamenlijk Aangifteproces Gestolen Voertuigen (AGV) van politie en verzekeraars (055) 741 00 01 en kies optie 2 om aangifte te doen. Het aangifteloket is op alle dagen bereikbaar van 07.00 tot 17.00 uur. Met één telefoontje staat uw voertuig binnen 2 uur na diefstal melding zowel nationaal als internationaal gesignaleerd. De opsporingsinstanties kunnen zo sneller starten met de opsporing. Dit vergroot de kans op terugvinden aanzienlijk!

Diefstalmelding

Diefstal melden bij uw verzekeraar

Stel uw verzekeraar op de hoogte, ook als u niet tegen diefstal verzekerd bent.

Proces-Verbaal (PV)

U ontvangt binnen vijf tot tien werkdagen het PV van uw aangifte in tweevoud via de post. Eén exemplaar stuurt u ondertekend retour in de meegezonden envelop. Uw verzekeraar kan het PV inzien en ontvangt deze ook per email. Hij zal u echter ook altijd vragen om een exemplaar van uw PV.

Aansprakelijkheid voor gestolen voertuig

Zolang uw voertuig is gestolen, bent u niet aansprakelijk voor de verplichtingen die bij het voertuig horen. Dit zijn bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting, WA-verzekering en de APK.

Gestolen voertuig teruggevonden

Is uw gestolen voertuig teruggevonden? Dan past de politie dat aan in het kentekenregister. U ontvangt daarna van de RDW een brief dat uw aansprakelijkheid voor het voertuig automatisch weer ingaat. Bij vragen kunt u contact opnemen met de RDW. Zorg er wel voor dat uw voertuig verzekerd is, voordat u er mee op de openbare weg gaat.

Preventietips

Hoe kan ik mijn auto beter beveiligen tegen diefstal?

Lees hier alle preventietips

Hoe kan ik mijn motor beter beveiligen tegen diefstal?

Lees hier alle preventietips

Overige vragen?

Neem dan contact op met de VbV-helpdesk telefoonnummer (055) 741 00 01.
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.