Diefstal auto, motor, aanhanger, of caravan 

Voertuig- en onderdelen zijn een populair doelwit

In 2021 werden ruim 5.500 personenvoertuigen en 1.500 motorfietsen gestolen in Nederland. Criminelen gebruiken de modernste technieken om voertuigen te stelen. Deze worden vervolgens compleet of in afzonderlijke onderdelen te koop aangeboden. Dit zorgt ervoor dat de tijd om een voertuig terug te vinden steeds korter wordt. Voor criminelen is dit een lucratieve handel, omdat auto-onderdelen relatief eenvoudig en snel te verkopen zijn.

Wat te doen bij diefstal?

In Nederland

Is uw auto of motor gestolen. Dan kunt u uitsluitend telefonisch aangifte doen. Ook van diefstal van een aanhanger met eigen kenteken, zoals een caravan, trailer of bagagewagen kunt u uitsluitend telefonisch aangifte doen. U meldt de diefstal bij het Landelijk Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV). Het loket is op alle dagen bereikbaar van 07.00 tot 23.00 uur via (088) 00 87 444 (tegen belkosten).
Na 23.00 uur wordt u te woord gestaan door een medewerker van de politie in Driebergen. Deze medewerker neemt de melding aan en signaleert het voertuig. Hierna wordt de melding / signalering doorgemaild naar het AGV, waarna in de loop van de dag uw melding in behandeling wordt genomen voor het opnemen van de aangifte.  

Bel zo snel mogelijk, dit vergroot de kans op terugvinden! Houd (zo mogelijk) uw rijbewijs, kentekenbewijs, meldcode (dit zijn de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer) en uw verzekeringspapieren bij de hand. Met één telefoontje staat uw voertuig binnen 2 uur na diefstal melding zowel nationaal als internationaal gesignaleerd.

In het buitenland

Doe direct aangifte bij de politie in de plaats waar uw voertuig is gestolen. Dat is belangrijk, omdat uw voertuig daar misschien nog in de buurt is. Ook wordt de diefstal dan direct internationaal bekendgemaakt. Bewaar de aangifte goed. Die heeft u nodig, omdat u de diefstal ook in Nederland moet melden. Dat doet u meteen als u terug bent bij het Landelijk Aangifteloket Gestolen Voertuigen, op alle dagen bereikbaar van 07.00 tot 23.00 uur via (088) 00 87 444 (tegen belkosten). U scant de buitenlandse aangifte en mailt die naar agv@liv.nl. Het aangifteloket informeert de politie en de RDW over de diefstal. Is het niet mogelijk om aangifte te doen in het buitenland, dan kunt u na terugkeer in Nederland eveneens contact opnemen met het Aangifteloket (088) 00 87 444.

Diefstalmelding

Diefstal melden bij uw verzekeraar

Stel uw verzekeraar op de hoogte, ook als u niet tegen diefstal verzekerd bent.

Proces-Verbaal (PV)

U ontvangt het PV van uw aangifte in tweevoud per post.. Eén exemplaar stuurt u ondertekend retour in de meegezonden envelop. Uw eigen originele PV kunt u ter beschikking stellen aan uw verzekeraar. 

Aansprakelijkheid voor gestolen voertuig

Zolang uw voertuig is gestolen, bent u niet aansprakelijk voor de verplichtingen die bij het voertuig horen. Dit zijn bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting, WA-verzekering en de APK.

Gestolen voertuig teruggevonden

Is uw gestolen voertuig teruggevonden? Dan past de politie dat aan in het kentekenregister. U ontvangt daarna van de RDW een brief dat uw aansprakelijkheid voor het voertuig automatisch weer ingaat. Bij vragen kunt u contact opnemen met de RDW. Zorg er wel voor dat uw voertuig verzekerd is, voordat u er mee op de openbare weg gaat.

Preventietips

Hoe kan ik mijn auto beter beveiligen tegen diefstal?

Lees hier alle preventietips

Hoe kan ik mijn motor beter beveiligen tegen diefstal?

Lees hier alle preventietips

Overige vragen?

Neem dan contact op met de VbV-helpdesk telefoonnummer (055) 741 00 01.
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.