Diefstal auto, motor, aanhanger of caravan
Voertuig- en onderdelen zijn een populair doelwit
In 2019 werden ruim 7.000 personenvoertuigen gestolen in Nederland. Criminelen gebruiken de modernste technieken om voertuigen te stelen. Deze worden vervolgens compleet of in afzonderlijke onderdelen te koop aangeboden. Dit zorgt ervoor dat de tijd om een voertuig terug te vinden steeds korter wordt. Voor criminelen is dit een lucratieve handel, omdat auto-onderdelen relatief eenvoudig en snel te verkopen zijn.
Wat te doen bij diefstal?
Diefstalmelding
Diefstal melden bij uw verzekeraar
Stel uw verzekeraar op de hoogte, ook als u niet tegen diefstal verzekerd bent.
Proces-Verbaal (PV)
U ontvangt binnen vijf tot tien werkdagen het PV van uw aangifte in tweevoud via de post. Eén exemplaar stuurt u ondertekend retour in de meegezonden envelop. Uw verzekeraar kan het PV inzien en ontvangt deze ook per email. Hij zal u echter ook altijd vragen om een exemplaar van uw PV.
Aansprakelijkheid voor gestolen voertuig
Zolang uw voertuig is gestolen, bent u niet aansprakelijk voor de verplichtingen die bij het voertuig horen. Dit zijn bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting, WA-verzekering en de APK.
Gestolen voertuig teruggevonden
Is uw gestolen voertuig teruggevonden? Dan past de politie dat aan in het kentekenregister. U ontvangt daarna van de RDW een brief dat uw aansprakelijkheid voor het voertuig automatisch weer ingaat. Bij vragen kunt u contact opnemen met de RDW. Zorg er wel voor dat uw voertuig verzekerd is, voordat u er mee op de openbare weg gaat.
Overige vragen?
Neem dan contact op met de VbV-helpdesk telefoonnummer (055) 741 00 01.
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.