Diefstal auto, motor, aanhanger, of caravan 

Voertuig- en onderdelen zijn een populair doelwit

In 2022 werden ruim 5.975 personenvoertuigen en 1.700 motorfietsen gestolen in Nederland. Criminelen gebruiken de modernste technieken om voertuigen te stelen. Deze worden vervolgens compleet of in afzonderlijke onderdelen te koop aangeboden. Dit zorgt ervoor dat de tijd om een voertuig terug te vinden steeds korter wordt. Voor criminelen is dit een lucratieve handel, omdat auto-onderdelen relatief eenvoudig en snel te verkopen zijn.

Wat te doen bij diefstal?

In Nederland

Is jouw auto of motor gestolen. Dan kun je uitsluitend telefonisch aangifte doen. Ook van diefstal van een aanhanger met eigen kenteken, zoals een caravan, trailer of bagagewagen kun je uitsluitend telefonisch aangifte doen. Je meldt de diefstal bij het Landelijk Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV). Het loket is op alle dagen bereikbaar van 07.00 tot 23.00 uur via (088) 00 87 444 (tegen belkosten).
Na 23.00 uur word je te woord gestaan door een medewerker van de politie in Driebergen. Deze medewerker neemt de melding aan en signaleert het voertuig. Hierna wordt de melding / signalering doorgemaild naar het AGV, waarna in de loop van de dag jouw melding in behandeling wordt genomen voor het opnemen van de aangifte. De volgende dag belt een medewerker van het Aangifteloket je terug om de aangifte verder te verwerken.   

Bel zo snel mogelijk, dit vergroot de kans op terugvinden! Houd (zo mogelijk) jouw rijbewijs, kentekenbewijs, meldcode (dit zijn de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer) en jouw verzekeringspapieren bij de hand. Met één telefoontje staat jouw voertuig binnen 2 uur na diefstal melding zowel nationaal als internationaal gesignaleerd.

In het buitenland

Doe direct aangifte bij de politie in de plaats waar jouw voertuig is gestolen. Dat is belangrijk, omdat jouw voertuig daar misschien nog in de buurt is. Ook wordt de diefstal dan direct internationaal bekendgemaakt. Bewaar de aangifte goed. Die heb je nodig, omdat je de diefstal ook in Nederland moet melden. Dat doe je meteen als je terug bent bij het Landelijk Aangifteloket Gestolen Voertuigen, op alle dagen bereikbaar van 07.00 tot 23.00 uur via (088) 00 87 444 (tegen belkosten). Je scant de buitenlandse aangifte en mailt die naar agv@liv.nl. Het aangifteloket informeert de politie en de RDW over de diefstal. Is het niet mogelijk om aangifte te doen in het buitenland, dan kun je na terugkeer in Nederland eveneens contact opnemen met het Aangifteloket (088) 00 87 444.

Diefstalmelding

Diefstal melden bij jouw verzekeraar

Stel jouw verzekeraar op de hoogte, ook als je niet tegen diefstal verzekerd bent.

Proces-Verbaal (PV)

Je ontvangt het PV van jouw aangifte in tweevoud per post.. Eén exemplaar stuur je ondertekend retour in de meegezonden envelop. Deze moet je met een blauwe pen ondertekenen. Vervolgens stuur je het ondertekende proces-verbaal terug via de bijgesloten retourenvelop. Jouw eigen originele PV kun je ter beschikking stellen aan jouw verzekeraar. 

Aansprakelijkheid voor gestolen voertuig

Zolang jouw voertuig is gestolen, ben je niet aansprakelijk voor de verplichtingen die bij het voertuig horen. Dit zijn bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting, WA-verzekering en de APK.

Gestolen voertuig teruggevonden

Is jouw gestolen voertuig teruggevonden? Dan past de politie dat aan in het kentekenregister. Je ontvangt daarna van de RDW een brief dat jouw aansprakelijkheid voor het voertuig automatisch weer ingaat. Bij vragen kun je contact opnemen met de RDW. Zorg er wel voor dat jouw voertuig verzekerd is, voordat je er mee op de openbare weg gaat.

Vul de vragenlijst in

Na de aangifte ontvang je via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen een mail met een link naar de vragenlijst van VbV. De gevraagde diefstalinformatie is van groot belang om de kans op terugvinden te vergroten en de schadeafwikkeling met jouw verzekeraar te vereenvoudigen. De ingevulde vragenlijst delen wij vervolgens met jouw verzekeraar. 

Preventietips

Hoe kan ik mijn auto beter beveiligen tegen diefstal?

Lees hier alle preventietips

Hoe kan ik mijn motor beter beveiligen tegen diefstal?

Lees hier alle preventietips

Overige vragen?

Neem dan contact op met de VbV-helpdesk telefoonnummer (055) 741 00 01.
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.